Memulakan langkah membaca kertas jurnal untuk pengajian masters dan PhD

Posted by sazali

Salam

Today rasa nak share dgn adik adik yg sedang menjalankan kajian di peringkat masters dan Ph.D

Topik hari ini ialah 'how to read those papers?'

Langkah 1:  cari kamus Oxford English Dictionary/ yg bersaiz kecil pun Ok tetapi better yg bersaiz besar/  park kat meja research kita/  else bawak dictionary Oxford yg kecil ke mana mana kita berada

Langkah 2:  pilih jurnal yg ada kaitan dgn kajian kita.  Selalunya ..mintaklah nama jurnal ini dari SV1, SV2 dan SV3 anda.  Kalau 3 SV maknanya mereka dah cadangkan 3 jenis jurnal yg berbeza-beza.
Cari jurnal itu secara online atau cari dari rak majalah, jurnal.  Tanya pegawai perpustakaan itu.  Cakap dgn sopan.  Ucapkanlah terima kasih banyak-banyak .. maklumlah kita memerlukan perkhidmatan dia orangselama 3 - 4 tahun ... lama itu adik? Jangan cakap bernada sombong/ hidungmu tinggilah.

Langkah 3:  zero in .. article mana awak nak baca?  dah jumpa ..tengoklah ..  bilangan muka suratnya.  Selalunya 10helai jer.  Photostat?

Langkah 4:  nak fotostat?  awas ..  di Englang ...  ada akta hasil cipta dan lain lain.  Mereka ketatkan benda alah ini.  Kalau tak boleh fotostat apa apa ..pandai-pandailah membawa diri.  Jika kita buat don't know sahaja ..org org library akan ..mark kita .. dan dia chop muka kita 'penipu'.  Mat Salleh cukup jaga   benda copy right ini.  So tanyalah procedurenya dari orang orang library itu.  If semua line clear .. jgn fotostat ..terang-terangan ..  contoh 1100 pg .. dah mula fotostat dah.  Semua students mat salleh ..akan rasa hairan.. mengapa org ni ..dari jauh mereka datang ke tempat kita ..semata mata nak buat salinan jer ke?  Malu kita adik...

Langkah 5:  Assuming you have got the paper(s).

Say you manage to get 3 journal papers berkenaan dgn topik kegilaan anda.
So tengok-tengoklah ..  dari mana paper itu.  Kalau dari Spain, Portugal , Greece ..  biarkan dahulu.
Baik mulakan dengan pembacaan paper dari England, USA , Australia, New Zealand ..gitu gitulah ..laghunya.

Tanda paper 1, paper 2, paper 3 ..in that order.  So you have 3 papers.  Therefore 30 muka surat ..adik kena cover.

Langkah 6:  buat gini please.  Baca Abstract paper itu.
Do you understand? If yes ..proceed .. baca Intro part /  then Findings/ then Conclusion.
                              else ..  don't worry//

get another paper.
get another paper.

if semua paper ..tak faham .... adushhhhh... jom kita cari pisang goreng .. ada kat Birmingham adik?

Ha..ha..

REpeat langkah 6 lagi .. dan lagi ..sehingga anda dapat satu paper yg anda boleh start membacanya.

Langkah 7:  Assumingg you pura pura pahamlah .. steady baby .. senyum .. senyum .. tengok mirror kecil mu itu .. Tahniah.  Anda dah buat sesuatu terbaik dah hari ini.  Senyum ..

Langkah 8:  Tanya diri ..  how long must I read this ?  If 1 hour ..good.
If 2 hours ..better ..
if 3 hours ..  (bohonglah .. mana ada orang boleh baca  3 hours non-stop.  Kencing/ kencing dan kencing.  Why? sejuk mak ooi. Sejuk .. musim winter semua benda sejuk, basah dan .. hisshhhh ..stiking pun basah .. rimas mu/

So let us say .. u can read 2 hours in one sitting.
So baca stail scan scan dulu.
Baca round kedua ..  now tanda instilah istilah yg kau tak berapa faham,  Maklumlah ..tok nenek kita bukan Mat Salleh.

Baca round ketiga... now we must read slowly.Gunaka dictionary itu if tak faham beberapa istilah. Jgn segan adik ku sayang.

Langkah 9 :  So tanya .mu faham kah apa benda ..mu baca tadi?  tanya lagi dan lagi ..  tengok jam/  check dahi // ada peluh adik?  payah bukan?  kalau payah .. itulah research adik. If semua rasa seang jer ..  then may be .. that paper is not research findings etc etc ..  it could be advertisement for conferences etc etc.

Langkah 10:  Cuba tulis summary of that paper.  Start 1 ayat.  Start 1 para with 3 ayat.  Positif ayat ..

try writing 1 ayat negatif.  Kau bangkang ..  ayat ayat tersebut.  Boleh tak?
By kau oppose cara , findings tersebut?  tulis sikit sikit.  You must tulis please.

Langkah 11:  Ini problem kita.  tiba-tiba Otak kita tak focus.  KIta teringat nak ambik anak kat sekolah rendah Saltley  BIrmingham 8.  Teringat kat anak anak kita .. lah.  Hishhshh .. banyaklagi nak baca ini.

Bila dah belah dari library dan menuju ke rumah . dan ambik anak .. anak ..mereka akan ceritakan mereka nak beli baju mandi kolam renang lah , nak gi fruit pickings lah ..  andsoon we stop ..kita kank beli 2 ekor ayam ..  dinner bang/ dinner ?

Pasal ambik anak .. beli ayam ini kadaang kadang mengambil masa yg lama tetapi masa cepat berjalan. Sedar sedar ..jam sudah jam 7 ptg.  Maghrib ..isya .. jam sudah menunjukkan jam 0900.

Langkah 12:  Kita rush to the library. Kita ada 1 - 2 jam lagi nak study.

Bagusnya .. library England .. mereka tak usik ..barang barang kita.  Kalkulator ke , eraser ker , pembaris ker , recorders ..ker ..semua masih ada.    Pampers kita pun no body touch touchlah..

Tiba-tiba badan kita penat/
mata dah mula mengantuk/
nak balik lah..

Langkah 13:  Bila dah pulang rumah.. selalunya rumah Pakistan/ Bangladesh/ HIndu  di Birmingham , England ..  keadaan rumah dan bau dinding rumah .. macam pasar di Kashmir sahaja.  Semua bau curry.

Report balik dgn suami/  bummmmmp kita dah tidur .. penat.
penat.
penat.


Langkah 14:  repeat life style langkah 13 tadi .  bulan bertukar bulan .. tiba-tiba . the doctor says ..congratulation Mr Khalid .. u r expecting another baby/

happy?  alhamdulilah..  happy ..happy but ..  chapter 2 RESEARCH REVIEW tak siap lagi.

Gap .. belum dikenalpastikan lagi.

Now .. sibuk .. usap perut .. semakin membesar .. sang suami pun usap perut mu yg sama./  tahniah .tahniah bu ..  kita dpt new baby chap 'birmingham mari'.

Langkah 15:  ok ok .. lompat terus dari step 13 - 14 tadi.  We are here now.

Bila dah buat summary ..  paper 1 ..  simpan baik baik.
esok ..cuba baca.. your writings...  compare dgn abstract ..paper tersebut.  Sama tak?

he ..he.. exactly the same/ why?  we copied directly ..rupa rupanya/  FAULT!  tak bagus itu ..
kita mesti tulis ..ayat inggeris ..  dari kefahaman kita sendiri.  apa kau faham dari paper 1 tadi ..true and true.  By doing so, we are building some form of deep understandings.

Langkah 16:  Take a break/  say 1 hour/ 2 hours // 2 days pun tak apa./// lets start with paper 2 jounal.

Buat langkah 6 lagi.  Go langkah 6 please. Then repeat langkah 7 - 11.

Bersabar adik/   kita kena go slow ..membaca ini.  Jgn gopoh gapah.

Dulu saya buat ..  summary dalam bentuk kad.  Satu kad ..satu paper ..summary of that paper.
Ada nama author/  tajuk  paper/  method/ findings/  saya kumpulkan semua kad/  lama lama kad itu makin banyak/ tanda saya buat study lah... ada bacalah///ada writing summary lah//

Langkah 100:  Dalam setiap paper ada references/  tengok references tersebut.  Tengok dgn penuh teliti.  Kadang kadang satu paper jurnal ada 20 references.  Pilih 1 atau 2 paper dari senarai tersebut.  Spot them .  cari ..them .. and buat Langkah 6 lagi .

Langkah 200:  Assuming you have covered 3 papers original tadi.  Dari 3 paper original ..now we have 6 more sub-papers.

Langkah 300:  soon after some time ..  we are going to read about 40 - 100 paper journasls.

Oshhhh.. banyaknya.

Don't worry adik.  Check your kad summary.  If you did what I told you just now .. soon you have 40 cards.  All summmary.

****  AWAS :  background ijazah saya computer science  / leeds university/  org kata..good masukkan semua itu dlm komputer notebook, buat salinan dlm back up thumb drives etc etc ..  but kita lupa ..when mesin komputer , notebook rusak; hard disk crash ... orang curi notebook kita, kereta kita kat englang pun kena curi .. kita seorang sahaja akan menangis dan meraung tak sudah sudah ..  / why ..ur hard disk, thumb drives itu ur proofs ..u buat all kinds of readings ...  if hilang ..  u lost 1 ~ 2 years reading; references etc etc.  Ada orang mati mengejut.  Kecuaian sendiri.

So saya buat stail zaman dahulu kala ...  zaman Tok Janggut, Mat Kilau jer .. tulis dalam kad , kad , kad ,,  kumpulkan kad .. susun kad ..  dalam jamban pun kita boleh main kad kad ini sambil sambil keluarkan bomb ..  bomb ..bombs ...  Buat kad lebih selamat/  kita ingat ..bila menulis ini ..tahan lama ingatan ini/  lain dari notebook ; kita buat pakai copy n paste .. kita rasa syok sendiri ..dah ada summary tetapi ..bohong .. semua dari copy and paste sahaja.  Tragedi datang .. dia tak cakap kat kita bila dia mau datang.  Tiba tiba datang/  crash notebooks  n hilang semua notebooks and thumb drives at the same time.....PENCURI masuk rumah kita time time kita g fruit pickings ... he..he..   kita hilang banyak masa//  be careful plz/ put in the clouds .. please.   INGAT tau?

--------------

Langkah 1000:  once in a while ..while waiting for your children .. take out the cards .. read them/ think about them//  mesti ..you akan cubai dentify  ..satu badan ilmu dari situ.

contoh :  kad 1 ada keegan
kad 5 ada keegan
kad 15 ada keegan
kad 32 ada keegan
kad 38, 39 dan 40 ada keegan.  Maka .. body of knowledge ..is about keegan lah..  Tahniah ..  you have started to zoom in ..some knowledge resulting from KEEEGAN.

Siapa keegan itu?  mungkin professor keegan/  theory keegan /// atau theorem keegan.
now ..you look at keegan ..and check .. whether  .. anything more you can do with keegan.  can you modify it a bit ..  just 10% more.. or just 5% more/  what will happen?  variables dia?  programming codings dia ... mesti ada lubang nak masuk ..kebolehan kita selama ini/

can you call it ..  the research gap?  your contribution to the body of knowledge

Langkah 5000:  tawakal kpd tuhan.  o god .. please give me some light/ some strength // some guts ...  may my next actions in the laboratories ..  in Year 2 and Year 3 ..be correct, precisely put  and a fruitful one/

Ammeen.  You must pray hard ..ask the light from Allah.
If there is small light ...u will see the end of the  tunnel. Little bit bright,  right?
Sabar please.
Sabar please.
Soon .. soon ..  if you did well in reading, writing, putting things on the cards ..  i am sure you will see the trend of your topic/ research .....  and from there .. experiments .. and insyallah the thesis .. proper in the making.

Langkah 6000:  while you are doing this ... you got ur SV1, SV2, SV3 .. they will put ..milestones ..this and that ..  that milestone ..is important/  you have to submit your progress report to the universiti , kpt, jpa and many more.

Sabar ..subur .. tak sabar masuk  kubur.  Teringat pesan ibu.  (yooutube , Halim Yazid, dikir barat)

he..he..

 u must laugh ..too..once in a while/  u cannot be so serious .//  why?  you are not yet .. a Professor you know?

ha.ha..ha..

if you can do ..he..he..he..  in the toilet //
and soon you can do the ha..ha..ha...  in the cafeteria ..  trust me .. u got phd = permanent head damage/ permanent hair damage... u going  botakkkk..  he..he..

tak apa .. botak pun botaklah ..asalkan baby datang year 2 , year 3 ..
phd dapat ..anak anak pun dapat.

alhamdulilahhhh.

jgn anak asyik dapat jer  ..  satu jurnal paper pun tak ada nama adik di depan sekali sudahlah.

Saya doakan terbaik untuk kalian.
jgn risau jgn bimbang.  Saya anak kelate .can do it .. why can't you ...?  u kata u from kl lah, subanglah,  mutiara rini lah ..  parit jawa lah ..  bukit bintanglah ..  sure  you can/  You sound little budu than me lah...

trust Allah .. u can see the PhD .. at the back of your name ..one day/  sabar .. tabahkan hati mu itu ..  cekalkan hati ..  aku boleh buat ..mu pun boleh buat lahhhh .. anak anak ku ..

why? mu makan nasi kenyang ... aku pun sama/
mu mandi semua basah kan .... aku pun
mu sembahyang subuh 2 rakaat bukan ?  aku pun

kita bertuhankan Allah bukan?  matahari yg sama/ bulan yg sama/  tapi kau pangkah bulan tak?  ha..ha..  kalau semua banyak benda benda kau kata yes ..yes .. you can do it lahhhhh.
Ameen.  My doa for you lahhh.... Ameen.

p/s;  ini saja..sumbangan saya pada kalian.  Setakat yg saya mampu. Tak mampu nak buat lebih dari ini.  Yg baik dari Allah ..yg tak baik ....semua kelemahan saya yg ada ... however  i got Ph.D at the back of my name, mind you?  / he..he.. action sikit..ok tak?  Senyum bila membaca ini//  kuah ikan 3 perasa ..ada nada serious, ada nada jenaka ..dan palingg penting there is something for you there to take home ..where ever you are//////  god bless you .. ameen.


    


6 comments:

  1. Mai Mohamed said...

    Dr. Terima kasih

  2. alhudatajuddin said...

    Terima kasih Dr atas tip dan doa.

  3. sazali said...

    ameen. If you senang, saya tumpang sama senang. Else .. bersabarlah. Ucapkan tawakal pd tuhan everytime keluar rumah gi university, library n computer labs. Tuhan maha kuasa. Org kafir dio boleh we phd, tak kan kito dio dah lupo. Ingat pdnya sokmo sokmo. Insyallah berjaya.

  4. Dizziedee said...

    Salam Dr. Bump into your page while browsing. Just about to start applying for Phd placement. Your writing so imspiring.

  5. Unknown said...

    thank you dr

  6. Anonymous said...

    dr..omAllah..ur so inspiring. suka baca ur tips. Rasa I can do this. Ur so cute too. wish u keep writing. saya nk bca lg dr.

Post a Comment