Nilai bersukan di sekolah-sekolah Malaysia

Posted by sazali

Salam

Saban tahun pihak sekolah , PPD dan JPN memaksa guru guru menganjurkan sukan dalam kalangan pelajar-pelajarnya.  KPM/ KPTM melalui kerajaan BN menghulurkan banyak wang untuk maksud di atas.  Faedah apakah itu semua?

Berikut adalah jawapannya:

(i)  kita dapat belajar menerima kekalahan
(ii) kita dapat belajar menerima sanjungan, pujian dan pingat berbagai bagai jenis banyaknya
(iii)  kita dapat belajar bermain sama sama dgn kawan-kawan berbilang bangsa, agama danberbagai bentuk  tubuh badan
(iv)  kita dapat belajar mengutuk habis-habisan dan kita mampu bertahan dikutuk walaupun telinga sangat merah, sakit / tanda kita marah.
(v)  bila stadium Terengganu runtuh menyembah bumi .. kita semua boleh kata '.. ada rasuah lah ini'.

Bila negara mendidik kita nilai nilai hidup itu ..  nanti bila kita bekerja kelak
kita boleh bekerja dalam bagai bagai peringkat.

Kita mampu berlakon ..  dan berpura-pura.  Bukankah kita ini sebagai pelakon sahaja di atas muka bumi Tuhan yang ESA.

Di depan kita tak henti henti mengucapkan terima kasih  kepada Pegawai 1, Pegawai 2 ..

tetapi di belakang pegawai pegawai 1 dan 2 tersebut ..  kita asyik sibuk menghentam/ kritik  itu dan ini ..tetapi .. kita tahu ..setakat mana kita boleh hentamkan orang. Kita tahu CONTROL.

Dalam negara ini .. bila ada ..  perayaan seperti Hari Raya Aidil Fitri ..ada kalangan kita selalu buat 'open house'.  Ramai kawan kawan berbangsa cina, benggali dan mamak yg suka 'uli' roti akan datang menjamu selera.

Berpikul pikul lemang, rendang mereka makan ..tak henti henti ..tetapi .kita tak ambik peduli.

Kenapa yer?  Sebab mereka kawan kita sejak dari Darjah 1 hingga Tingkatan 6. Kita dah agak dah mereka memang kuat makan.

Hasil hidup bersatu padu .. nah tengok ..  negara kita bersatu padu/  kita bergaduh kes politik ..kata itu dan ini .. tetapi .. kita tak berani mengapa apakan orang lain apatah lagi mereka adalah kawan kita sejak sekolah rendah Darjah 1.

Tak ada dalam kitab ..benda benda ini ..tetapi cinta kasih kita berkawan .. menjangkau ..expectasi./ jangkaan awalan semua.    Kita survive sendiri.  Mengikut acuan kita sendiri.

Demi Bangsa , jiwa dan raga kita.

Syabas ..  pemain pemain bolasepak, hoki, sukan sukan yg lain.

Kita bertanding atas dasar ///semangat kesukanan.  Hari ini kau menang .. esok mungkin giliran aku pulak yg menang.

Kita beralah ..  jgn lasak melawan mereka.  Kita bagi chance mereka (pihak lawan) menang.

Agghhhh . baguslah bersukan.

Dari sukan kita berpeluh.  Badan jadi sihat dan hati tidak lagi rasa gemuruh.
Dari sukan kita dapat teman.  Ada org dari kawan kawan di stadium ..terus jadi suami isteri.  Subhanallah. Tanya Alet negara - Marina Chin/ Istiagh Mubarak.

Itulah nilai bersukan.

Dari sukan, pelajar melayu "boleh" tengok betis cina a moi dan betis pelajar perempuan bangsa india.  Oops  banyaknya bulu kau Kumari? Aghhh.. aku guna minyak sapi  kasi bulu jadi lebat tau?  Mereka dah tahu .. apa maksud control darjah 'kegeraman'mu pelan pelan. Anak tok lebai kelate ..  mata mu  kena pandang ke tempat lain. Haram mu tahu tak?  lagipun .mu pakai baju hijau (PAS) sejak kemarin sudah.

Bukan macam few so called  pak arab.  Bila berdepan dgn betis dan peha orang orang putih ..  di London dan New York musim summer ..serban ya habibi .. ya habiba ..semua boleh terbang. Mungkin? Melayang.  Tetapi yang hairannya ..ada arab dok asyik gentel, gentel , gentel tak henti henti  buah tasbih dan mulut mulut tak henti henti beristighfar.  Aghhh..kitab mana mu belajar gini lagu?  Mulut kata lain ..mata tak alih tengok budak siam itu di Hadyai dan Bangkok memperagakan diri di sepanjang jalan jalan di sana.  Arab , arab .. patut pun ,..semua nabi dari negara arab.  Matamu ..   tak pandai ..jaga jaga pun.  Cucuk dgn besi panas baru mu tahu ..pak arabku?

Bagus sukan ini. Siapa kata tak bagus bersukan.

Baguslah.   Kita kena pandang .. semua benda dari sudut positif.  Pengadil itu adil dan proses penghakiman dalam court badminton pun ..kita mesti terima keputusan mereka .. Bola itu 'in' atau 'out'. kadang-kadang referee kata FAULT.   Kita belajar control tahap kemarahan kita serba serbi.  Baru boleh hidup macam ini. Semua aman dan damai dari bandar Tumpat sampailah Lahad Datu sana..

Sebab itu..pak arab pak arab ..berduyun duyun datang ke Genting Highlands, Cameron Highlands, Fraser Hills, Langkawi sana .. kata .. Malaysia Negara terbaik Islam dunia akhirat.

See?  Baguslah bersukan ..

Teruskan bersukan.  Kami ada stadium lah .. datanglah bersukan.  Jangan susah jangan hairan. Track kami merah , merah macam track stadium olimpik London itu  jer.  Merah dan tahan lasak berlari atasnnya.

Jom ..kita berlari dan buatlah kawan.

Sekian.

Saya menyokong ..orang bersukan .. pagi, petang dan malam.  Kasi badan sihat dan kita control temper dan cholesterol jugak.

He..he..

Wallahu aklam bis sawabbbb.
p/s:  Bila sihat kita boleh solat pagi Subuh, zohor, asar, maghrib dan isyak ..berjamaah.  Subhanallah. Allahu akbar.  Nabi Muhammad s.a.w  pun bersukan dgn Saiditina Aishah .r.a.  Siapa berlari laju kawan?  Aishah ..kerana dia fit dan young.

0 comments:

Post a Comment