Ada bagus?

Posted by sazali

Salam

saya suka berkawan dengan orang luar negara yg sudah lama menetap di sini.

Perkataan yg lazim saya dengar ialah 'ada bagussssss..abang?"

he..he..

2)  pa pasal dia tanya saya bagus ini?
sepatutnya saya lah yg tanya

bagus tak hidup dan mencari makan di sini?

he,..he..

3)  Saya rasa Malaysia dah jadi 'tong sampah' dah ..dengan kebanjiran ramai rakyat luar negara

dulu zaman 1970 - 1980an ..ramai orang myanmar (BURMA) datang ke Pahang ..dan menetap di Felda felda kawasan ..  pinggiran di Pahang sana.  Orang kata ..  BN menggunakan mereka untuk mengundi BN dalam proses pilihan raya ..  Result:  BN menang lagi.

sekarang .. anak cucu ...  anak cucu rakyat mendatang ini ..sudah diiktiraf oleh kerajaan sebagai rakyat tempatan.

sekarang ..  1.4 juta rakyat Bangladesh datang ke malaysia sebelum Mei 2013 ..  dekat dekat dengan pilihan raya ke 14 baru baru ini.  Orang pandai kata .. kerajaan nak gunakan jari jari bangla ini untuk mengundi .. BN lagi.  Result:  BN menang lagi.

Sebelum itu ..  tragedi Lahad Datu membuka 1001 rahsia bagaimana rakyat Filipina berseronok sakan .. datang ke Sabah selama ini.  Dengar cerita ..  rakyat mereka dah biasa sangat keluar masuk Sabah ke Filipina dan ke Sabah semula setiap hari.

satu hari tak semena-mena/ (sekonyong-konyong)  ..  PDRM, TLDM .. tiba tiba mengambil keputusan berperang dengan rakyat Filipina yg sudah lama bermastuatin di sana. Kalu tengok drama berperang itu .. Tak ada tandinganlah .. mereka nak berperang dgn askar askar kita yang serba canggih persenjataan mereka dengan bantuan kapal selam (hadiah mendiang Antantuya dari Mongolia, kawan baik Najib Baginda )  dan lain lain lagi.

Adugh ..  pokok ceritanya ..Malaysia negara tercinta kita  dibanjiri oleh orang Filipina, Bangladesh,  Burma dan Mongolia ..dia kata?

Semalam saya terbaca pula ..  di Sabah , rakyat India berlumba-lumba (bersusah payah, berpeluh pelarrrrrr)   nak
masuk bersunat (berkhatan) semata mata nak mengisterikan wanita Sabah muslimah.  Mereka punya modus operandi .. bila dah khawin rakyat Sabah ..mereka akan dapat hak hak sebagai rakyat Malaysialah .. dan anak anak cucu mereka boleh masuk MRSM, SMS, Sekolah Berprestasi Tinggi  dan APEX Universiti dan lain lain.

insyallah.

So ..  dalam masjid masjid .. imam membaca khutbah Jumaat  ..  salah satu ayatnya dikarang oleh majlis agama (mungkin kot?)  .. ialah .. marilah kita sama sama hidup berbaik baik dan bersatu padu agar kita dapat hidup penuh dgn kesejahteraan di dunia dan di akhirat.  Dunia ini pinjam pinjaman dan akhirat lah tempat kekal abadi.  Sedap mendengar ayat klasik itu tetapi ..   kita kena tahu ..tidak ada negara di dunia pinjaman ini yg 'menghalalkan'  cara kemasukkan orang luar semudah negara kita ini.  Di England dan di USA pun ..ramai rakyat INDOPAKBANGLA .tetapi proses imegresen nya .. tersangatlah ketat dan ..tengok sahajalah ..students malaysia yg gagal mendapatkan visa belajar di sana .. mereka dihantar pulang ke negara ini berkapal kapal ramainya.

Malaysia ..tidakKKKK ..bukan setakat rakyat INDOPAKBANGLA senang masuk ke sini ... anak anak pompuan kita.pun .. rakyat kita sedia menolong mereka masuk muslim dan menikmati hak hak sama rata dgn pribumi.

Masyaallah.

Ada bagus .. abang jali ?

He..he.. apa nak jadi ini!

Wallahu aklam bis sawabbbb.  Al Fatihah kpd arwah Tok Janggut , Dato' Bahaman dan lain lain lagi yg bersusah payah mempertahankan negara tercinta ini dari unsur unsur kemusnahan dan kemasukan warga INDOPAKBANGLA ini.

p/s:  sekarang di Angsana, Johor Baharu  .. aras bawah = ground floor .. dah ada restoran melayu ambik pekerja-pekerja Bangla .. tolong restoran tersebut jual nasi berserta dengan  gulai asam pedas sebagai pekerja am ..  tak ada rakyat malaysia ker nak buat kerja ni?
 

0 comments:

Post a Comment