Tips memandu kereta waktu Ramadhan

Posted by sazali

Salam

Saya rasa mulai esok berjuta-juta kenderaan akan berada di atas jalan raya maklumlah 50% dari angka ini akan menyambut Hari Raya Aidil Fitri.

Berikut adalah tiips untuk memandu musim last last ke arah malam lai latul Qadar:

(i) elakkan dari driving waktu malam.  Why?  You miss malam Lai la tul Qadar kerana benda ini berlaku waktu malam sahaja.

(ii)  oleh itu, buat perancangan pulang waktu siang.  Memang penat sedikit tetapi apa boleh buat ..jika kita gila nak cari 'malam lai la tul Qadar '  jangan miss ...  peluang terbaik ini.

(iii) make sure kereta dalam keadaan baik.  Check kereta/ motorsikal dahulu sebelum bertolak.  Bahaya kalau kereta/kenderaan  kita mampus dalam hutan belantara dan dalam kereta anakanak dara kita pula.

Sekarang..di negara kita ..tidak seaman damai macam zaman Dato' Bahamam lagi.  Dalam Pusat BandarRaya Kuala Lumpur pun org berani tembak menembak / bunuh membunuh. Apatah lagi dalam hutan yg gelap gelita.

Oleh itu ..berhatilah di mana mana kita berada.

(iv)  kalau mengantuk..berhenti dahulu dan rehat cukup cukup.  Jangan risau ,..  PakImam I dan II dah tersedia ada untuk majlis Sembahyang Raya itu.  Kita sekadar nak sembahyang raya kat atas tangga masjid sahaja malklumlah..kita baru sampai ..  4 - 5 jam sebelum sembahynag raya.

So ..rehatlah tuan/puan hamba.  Jangan terburu buru.  Mak kita ada lagi tu.  Ayah kita pun ada lagi tu.  Kalau mereka berkulit gelap macam org org Myanmar .. (Burma) .. kalau kita sampai awal atau lewat ke kampung pun ..warna kulit mak ayah kita tak berubah sangat kecuali ..dia dengar ..kecelakaan berlaku kat tuan hamba.  So ..banyakkan memikir secara jauh. Jangan terburu buru.  Kalau sampai kampung halaman pada Hari Raya ke 3 pun apalah salahnya. Dalam kitab agama .. tak ada hukum apa apa kalau kita sampai lewat hingga ke raya ke 3.  Settle?

(v)  kalau penat/ dahaga .. ambik bahagian sebagai musafir kelana.  Boleh bukak puasa .. dan buat niat nak ganti cepat cepat after raya ke 6/  jgn tak ganti pulak.  Tetapi ..kalau nak makan minum dalam kereta pun ..jgn makan terang-terangan .. malu lah kat org org kafir di luar sana. Mereka tak faham ..mengapa kau berbukak puasa sedangkan org lain sedang terus berpuasa. (*** tetapi kalau fikir betul betul ..rugi besar tak puasa ..  bulan puasa ini walaupun sehari itu ****kerana kalau diganti sepanjang hari dalam saki hidup tuan hamba pun tak sama pahala 1 hari yg tertinggal itu ***  go up to point # 2 again )

Itu sahajalah .. tips hari ini.

Yg baik dari Allah .. yg tak bagus ..semua adalah kelemahan saya sendiri.  O yer ..saya raya kat Johor sahaja walaupun hati saya nak balik sangat ke Kota Bharu.  Tetapi ..tak apa .. sejukkan hati kita ..  KB tetap ada ..selepas Syawal .. tiba pd  tahun ini.  Saya akan pulang selepas mereka selesai berhari raya.  Saya tak gila sangat ..berhari raya bila jalan raya kita ..terkenal dengan tragedi tragedi .. sejak dahulu lagi.  Sila call call dengan PDRM (trafik).  He..he..

Berhati hati tuan hamba.

wallahu hu aklam.

0 comments:

Post a Comment