Nilai kasih sayang

Posted by sazali

Salam. Ramai pasangan muda melayu faham istilah kasih sayang. Bila baru kahwin , setahun dua, semua benda kasih sayang. Cium tangan suami bila keluar bertugas adalah amalan baik menandakan kasih sayang. Bila hujung bulan masing masing memberi hadiah dari wang gaji. Ini pun kasih sayang. Bila dikurniakan anak pertama dan kedua, semua susah diharungi bersama. Ini pun kasih sayang. Tetapi mengikut pengalaman, sang suami payah nak bangun tifur untuk siapkan susu untuk anak anak yg tiba tiba menangis kerana kelaparan susu. Why? Kerana susu asli ada dengan ibunya sepanjang masa. time kemarau atau tengkujuh ..susu ada dgn ibu. Kadang kadang ibu sanggup memberi layanan memyusukan anak walaupun dia kekurangan tidur. Semua ini adalah kerana kasih sayang. Tetapi jika ibu jaga body, sang suamilah kena kurbankan tidurnya untuk maksud menyusukan anak anak kurniaan tuhan robbul alamin. Jangan jealous jika ibu tidur. Apa salahnya ..sepanjang masa suami buat susu dan sambil tidur ..suapkan botol susu ke dlm mulut bayi. Itulah tanda kasih sayang. Semoua boleh pahala. 2) tapi nikmat tertinggi kasih sayang dtg dari tuhan penvipta kita. Rsmai org fikir, kalau isteri lawa itu kurniaan kasih sayang tertinggi darjatnya. Siang dan mlm jaga kelawaannya kerana ada org dpt kerja kerana modal utama ialah lawanya. Dengan degree yg baik bercampur lawa..dia dpt pangkat promoter dan mcm mcm. Syukurlah. Tanda tuhan kasih kat awak dgn hadiahnya bernama lawa.

tetapi pangkat tertinggi kasih sayang tuhan kpd kita ialah dia beri kita faham ..apa itu fikir agama.

dengan fikir ini dtgnya taufik dan hidayah.  Bila ada taufik dan hidayah tuhan telah campakkan kpd kita satu keimanan.  Alhamdulilah..kerana iman kita dimasukkan ke syurga Allah.  Oleh itu, syukur sgt sgt jika ada iman dan bertakwa.

bila ada iman, sang suami dan isteri boleh tidur lena dan buat kerja harian pun ada fokus yg tinggi. Masing masing boleh dipercayai.

3)  huru hara berlaku seluruh dunia kerana pasangan tidak jujur antara satu sama lain.  Mencium tangan suami di waktu pagi sekadar lakonan belaka. Begitu juga..sang suami beli itu ini untuk sayangnya pun  adalah sekadar berlakon sahaja.  Di belakang masing masing, lain cerita dibikinnya.

hari bertukar hari, minggu bertukar minggu..lama lama story baru dijejaki orang. Pecah tembelang. Bila pecah angkara jahat, cerita dijejak akhbar metro ..matilah engkau.

ada orang sanggup membunh. Why? Sakit hati. Sakit ..kerana dikhianati.

oleh itu, jglah kasih sayang antara suami isteri ini. Bila dijaga.. dunia akan jadi syurga. Tak payah pakai security.

nilai kasih sayang terjamin..bila kita ada kompass takwa. Takut kpd tuhan yg mempunyai beribu ribu spy dipanggil malaikat. Ughh..payah nak silap data entry mereka bila sebut dosa dan pahala.

tabik spring bagi pak chik dan mak chik yg saling berkasih sayang  walaupun usia sudah masuk zone..dunia kata pergi , kubur kata meri.

mereka jaga ikrar taat setia sejak dpt skrol bergelar laki bini.  Syukurlah.

yg lain..berwaspadalah. tuhan boleh tangkap kita bila bila masa sahaja. Ayuh..saya memanggil diri saya dulu..then my dear respected readers..love your partner in the name of Allah. Takbir?

0 comments:

Post a Comment