tahun 2014

Posted by sazali

Salam..

Selamat Tinggal 2013 dan Selamat Datang 2014.

he..he..

esok 2014 insya allah.

3)  2013 tinggal kenangan. Ada manis dan ada pahit.

yang manis apa dia yer?

macam macam bukan? Ini dipanggil nikmat tuhan. Ada orang dapat isteri baru, kereta baru dan ada dpt jawatan bergred baru. SYUKURLAH. Jangan lupa kat tuhan.  Cara mensyukuri nikmat tuhan ialah ..kita baiki sedikit amalan agama.  Hadiahkan elaun kat ibu ayah lebih sedikt ke. Boleh you?

4)  ada juga kalangan kita dapat benda pahit 2013. Contoh perkara pahit ialah doktor diagnoz sahabat kita dgn barah usus tahap 3. Kritikal. Tunggu masa je..nak ucap selamat tinggal dunia. Ada sahabat kita bergaduh dan dipendekkan cerita bercerai. Macam macam kena bahagi. Anak 4 bahagi bahagi dpt 2 seorang. Kasihan bukan?

kenangan pahit orang umno kuantan ialah tuhan turunkan banjir. Tenggelam habis kereta, MPV dan semua perabut antik imported dari Italy. Kasihan.  Saya tumpang bersedih mengenangkan nasib sahabat dari kubu kuat UMNo itu.  Pengajaran dari tuhan ialah jgn cakap besar besar seperti UMno sahaja yg mampu buat itu dan ini di negara ini. Kalau lapik dgn insya allah..saya rasa Kuantan terselamat dari bencana alam itu.
Selain dari bencana alam, be da benda pahit ialah kerajaan tarik balik subsidi gula dan petrol. Ini bermakna gula pasir bertambah mahal dan kuih cina dan makanan mamak pun naik secara mendadak. Oleh yg demikian, kita kena kawal minum air air manis.  Yg efektif kurangkan lawatan ke warung mamak dan kurangkan outing.

sebulan dua ini ketua keluarga dikejutkan dgn berita GST. Cukai barangan pun naik. Cukai tol nak dinaikkan juga. Bila ini berlaku, 2014 disambut dgn ngeri oleh kelurga berpendapatan rendah dan sederhana.  Nak complain bnyk bnyk tak boleh..kerana PMKata negara lain lebih teruk. Malaysia lebih beruntung adanya BRIM 1 dan 2.

he..he..

dalam menulis ini, saya cukup insaf. Kita kena recycle banyak benda dlm rumah.

a) pakai baju baju lama jer
b) mak dia ..please stop beli jubah dan tudung bertingkat tingkat tu. Kurangkan masa melawa dan adjust pandangan tepi dan belakang tubuh mu itu di hsdapan cermin almari  . He..he..terimalah hakikat kita tak se slim dulu dah.

kunci utama kebahagiaan rumah tangga ialah ..kita kena terima hakikat umur makin banyak dan harga barang semua dah naik.

kalau benda ini dapat ditelan dgn cermat ..2014 ..we welcome you lah..else ..tunggu ..kehidupan ini makin susah dan mencekikkan leher ketua keluarga.

boleh faham you?

sekian. Maaf kpd pembaca kalian jika ada bahasa tak kena dengan selera tuan hamba.

wallahu aklam bis sawab.

0 comments:

Post a Comment