Kalau memberi nasihat bagus ..

Posted by sazali

Salam

Saya tertarik dengan beberapa tulisan FaceBOOK hari ini.  One of them is ..


rahsia ..  mendapatkan rezeki yang banyak dari tuhan ya Robballamin.

2) Memang sedap kita beri nasihat itu dan ini kepada orang-orang bawahan kita tetapi ..

nasihat kita adalah lebih mujarab jika kita berada dalam situasi status - ekonomi - kemasyarakatan yg sama.

Contoh ..anak anak orang kaya memberi nasihat kpd orang orang yg susah .. pasal rahsia menambah rezeki itu dan ini/

jawapan nya.. mu sedap lah.. start celek mata mu pun ...semua benda ..dah disediakan oleh tok nenek mu yang sudah kaya raya

Contoh kedua:  sepasang suami isteri berjawatan profesor di APEX Universiti .. memberi rahsia ..menambah rezeki itu dan ini ..


jawapannya ..mu kalian sdaplah..  mana mu raso pahit maung hidup jadi kuli KTM Tanah Melayu .. semua gaji elaun kami murah jer ..lagipun ..aku seorang jer ygmemabnting tulang 4 kerat ini ..pagi dan petang ..  semata-mata mencari nafkah sesuap nasi ..untuk anak anak bini.

Tak logik lah ..nasihat/ rahsia tambah rezeki mu itu PROFESSORS.  mu ..kedua-dua mu .. goyang kaki jer .. dapat duit itu dan ini/

Contoh ketiga:  seorang ustaz memberi ceramah pasal adab ambik air sembahyang ...  kpd ramai peserta kursus itu dan ini.

Jawapannya ialah :..  nasihat/ rahsia itu yg ustaz cakapkan ..itu.... payah nak kami amalkan ..kerana ..  ustaz sejak dulu lagi mari mari beri ceramah ..itu dan ini semua nya berbayar ..ikut jam/ hari/ minggu .. semua air sembahyang ustaz dan ustazah ..org lain tolong sediakan ..  RELAX kau ustaz n ustazah. pantun ustaz dan ustazah pun ada company akan bayarkan.  Right?

kami yg susah ini ..keno cari air sembahyang sendiri.  TEngok keadaan tandas di masjid, surau seluruh tanah air kita ..  mana ada yg nampak bersih .. kalau paip ada // kepala paip dah lama hilang//  kalau sistem flush najis ada .. tali untuk tarik flush najis najis dalam bekas tandas semua dah hilang dan putus// kalau sistem tandas ada .. bekalan air tak ada pula..  semua najis dah mula kering dan berulat .. cukup kotor sekali .. sistem pentadbiran masjid dan surau nampakjer hebat dan gagah ..tetapi  dinding pintu tandas dibuat dari papan yg paling nipis sekali dalam dunia//  walaupun masjid ada karpet dari IRAN, IRAQ dan TURKEY ..tengoklah sistem tandas di masjid masjid kita ..semua dibina dgn kos paling rendah sekali/   apa punya formula buat masjid dan surau ini .. ?

Sebab itulah ..if nak beri nasihat itu dan ini .. jom kita tengok ..  adakah kita bermula dari keadaan yg sama setara.

Contoh 4:  ada orang politik memberi nasihat kpd rakan rakan mahasiswa siswi baru ..   ..how to start bisnes yg hebat hebat?

Jawapan:  semua bohong belaka. Why?  orangpoltik  itu bercakap ..tak sedar diri.  Dia nasihat sedaplah .. kerana duit dia ada wang ringgit;dompet dia ada CARD CREDITS, gemuloh ayah dio tinggalkan beribu ribu hektar kebun sawit  jauh mata memandang /  panggil tok dengar jah//  ..  bolehlah beri idea untuk buat bisnes buat screw helikopter TUDM Malaysia lah/  buat speed boat untuk TLDM di Lumutlah ..

kami ?  belum ada apa apaa lagi.  Mana nak cari modal buat mesin mengeuarkan screws iyu dan ini Dato' Seri .. MNTR  ..ni?   Betul orang tua kata .  Jika dah kaya dan banyak wang ..kita boleh cakap itu dan ini.  Semua orang kita paksa dengar .. ikut macam saya konon...

Rumusan:

berpada-padalah .. memberi tips itu dan ini.

he..he..  else u will look like a fool.

Wallah hu aklam.

0 comments:

Post a Comment