tanggung jawab

Posted by sazali

Salam

Ada 10 tanggung jawabvhendak saya tuliskan hari ini.

Pertama, sebagai ayah.
Ayah melindungibkita dari baha
ya.  Dia mencari duit untuk makan minum kita. Dicarinya rumah untuk kita berteduh dari panas dan hujan. Kalau kita susah, ayahlah ketua tempat kita mengharap pagi dan malam.  Ayah yg cerdik membawa kebahagian.

Kedua ibu.  Tempat kitabbermanja.  Ada ibu adalah maknan dan minuman.  Waktu pagi emak masak nasi goreng dan sediakan minuman. Tengah hari pun emak sediakan makanan.  Bila emak masak dan makan ramaibramai dengan adik beradik di sinilah timbulnya kasih sayang kita adik beradik. Kita berkongsi semua benda atas rumah ini. Masakan emak ikatan padu kita adik beradik.  Waktu kita demam ..emaklah bersusah payah menjaga kita hingga kita kembali sihat. Untung orang ada emak.  Rugi besar jika emak ada kita buat tak kisahbsahaja.
 NABI.  Redha Nabi redhalah Tuhan pencipta kita.  Semua org berjaya bermula dari keredhaan ibu kepadanya.

untungbjika kita ada emak yg tahu tanggungjawabnya.

ketiga, guru.  Dari guru kita belajar itu ini. Kita tahu A, B dan C.  Dia ajar kita moral, disiplin dannilmu pergaulan.  Kita tahu siapa ketua dan siapa bukan ketua.  Dari ilmu ini kita belajar mencari makan.  Ada yg bekerja sebagai jurutera, gabenor, ketua polis negara dan seterusnya.  Semua ada disiplin.  Tanpa disiplinnkita masuk lokap.  Dalam lokap silap silap kita mati.  Oleh itu banyak tahun , tenaga dan wang ringgit kita habiskan untuk belajar hidup aman damai dan selasa.  Jangan cari pasal dgn polis. Silal silap mati cepat kita bang.

guru yg tahu amanah dan tanggungjawab ..semua dunia respect kat dia. Di mana mana pergi pun ..orang ingat guru itu. Selamat Hari Guru cikgu esok.

ada guru kita seronok belajar dgnnya siang dan mlm.  Dia ada kita happy.  Dia tak ada muram jer dunia sekolah.
guru yg cuai ..ramai org marah. Dia tak buat persiapan yg rrapi. Banyak benda kita buat silap. Exam ramai budak tak leh skor tinggi tinggi. Why? Kita dapat guru pemalas. Banyak kerja murid dia buat lupa. Dia kasi markah , pakai tengok gambar kita jer. Budak lawa yg sudah mati pun ada markah periksa.  Tak ke gila.

keeMpat, nurse dan doktor.

Nurse  dan doktorvkena tahu matematik.

dos suntikan kena beri dos yg betul.  Jika tidak , susah nanti..  tiap tiap hari ramai org mati.  Dos ubatvtak betul.  Nurse kena tahu membaca,  nati ubat  diberinya racun.

 Bayangkan setiap hari ramai org tiba tiba mati.

tak mati mcm mana..racun diberinya 2 3 kali sehari..
doktor pun sama.  Kena tahu reading jantung pesakit.  Jika tidak meletup jantung pesakit.  Cakap slow slow dgn orang sakit. Jgn lupa org sakit itu ada kerabat dgn raja.  Silap silap doktor akan dihantarvke sabah atau serawak.

Doktor org mulia. Waktu malam jika sakit org org kampung cari doktor.  Cakap doktor semua orang ikut. Telan 4 5 kali pun ubat besar gajah semua orang telan.  Tak ada bantahan apa apa. Hasil telan ini kita jadi sihat dan bertenaga kembali.  Semua sentuhan doktor ..insya allah pahala yg besar.

saya takut jadi doktor d kampung.  Takut kena sambut baby di tengah tengah malam.  Huru hara doktor matematik diingatkan doktor baby.  Bagus low profil d kampung sendiri.

jgn cari pasal..

ok lah next time sy sambung.

Syurga bawah tapak kaki emak. Redha emak redhanya

Jawatan ke lima ialah  menteri.


Menteri adalah jawatan rakyat jelata yg pilih.  Sekolah tak tinggi punbtak apa. Asal pandai tawan hati rakyat.
bagaimana? Ada ilmu asas. Cakap dan perangai elok elok. Jangan kacau bini orang.

Jika rakyat tak pilih dalam pilihan raya , tak ada lah jawatan menteri untuk cheq.

Menteri kena cakap elok elok kasi rakyat seronok mendengar percakapan menteri.  Nak cakap apa today?  Kerja dgn amanah.  Pastikan kita org amanah juga. Cakap tak tipu. Hidup berhati hati. Semua gerak geri tuan rakyat dok perhatikan rapi rapi.

Jika g makan gulai, jgn makan laju laju. Nanti tercekik dan mati.
Lepas makan, ada sampul untuk tuan kenduri.

Jgnbrisau ..boleh buat tuntutan.

Menteri kena pandai juga.
Belanja biar betul dan amanah. Ada 10 juta kita belanja 9 juta.  Baki ada lagi 1 juta.  Rakyatbgembira sungguh sungguh ada duit berbaki.

Belanja boros rakyat marah.
Lainnkali tak pilih dah.  Engkau juga silap.

Tak salah mengaku silap.  Org ramai suka ..kita mohon maaf sekali sekalor.
Tanda menteribpun adavsikap sensitiviti.
Mohon ampun dan maaf.

Keenam jawatan ialahbperdana menteri.
Org paling pandai ialah perdana menteri lah.

Banyak negara maju ada PM yg pandai. Contoh Singapura.  Tak ada hasil pun ..singapura maju.

Jika PM tak  berhati hati, sumber negara banyak pun ..semua hilang sekelip mata.
Rugi kita.

Jawatan ketujuh ialah ketua vpolih.  Semua polis sihat, cergas dan perut tak buncit sangat.  Jika buncit nak kejar penjahat bagaimana.

polis berperut slim ..dia bergerak bnyk. Ke sana sini aktif. Tak ada masa main hand set jer.

he he he.  Bila cergas otak pun ligat.  Tahu strategi lawan penjahat seperti perompak bank yg meletup semua A.T.M di negara. Malu kita. Polis ramai. Perompak bawak tractor ..pecahkan bank dan larikan wang.  G  mano polis polis kito?

Jawatan kelapan ialah ketua tentera. Tentera jaga kita dari serangan musuh.   Beli helikopter elok elok yg baru baru.  Jika guna helikopter usang .,.belum sempat sampai destinasi ..helikopter dah jatuh dlm sungai bnyk buaya.

habis tentera dirantah oleh buaya. Bangkai heli dan manusia di baham buaya.
bila kita tahu tanggungjawab ..tengok helikopter tu elok elok. Sesuai ke tidak fly fly ni.
jangan apa apa dah jatuh.

Jawatan kesembilan profesorre.  Org pandai je boleh digelar profesor.  Ada prof matematik. Dia tahu bnyk matematik.  Ada prof ekonomi.  Dia tahu bnyk ilmu ekonomi..  prof ungku aziz.  Masa ungku ada, mana ada duit kita hilang dari depan mata kita?

sekarang negara berdepan dgn masalah duit negara hilang.  Mengapa?  Ada orang curi kan?

betulbtak murid murid?
kalau tidak prof prof duit pergi mano selama ini?

pelantikan prof ekonomi dan matematik betol ke?
jgn pandai main golf sikit tiba tiba dpt title prof.

sebab itu duit negara kita hilang.  Tak ramai prof berani nasihatkan menteri dan perdana menteri  kot?

Jawatan kesepuluh tukang gali kubur.

Penggali kubur kena tahu matematik.  Kedalaman kubur 6 kaki lebih bnag.

Jika tidak busuk dunia.
Perut mayat terburai ..bnyk ulat ..semua ulat merangkak keluar dari kubur.
Biologi ni.

Ulat ini datang dari mana.  Badan cantik ada ulat. Badan org jahat lagi bnyk ulat ulat.  Jika kubur digali dalam dalam ..ulat payah naik ke atas.  Ini matematik kita belajarvdari cikgu kita di sekolah.

Tengok ulat dari kubur cina, melayu.  Warna ulat apa?
Sama tak?

Why?

Tanggung jawab amanah besar.
Ulat bnyk kepada org tak amanah.  Kita semua mati.  Bagus jadi org jujur dan amanah.  Esok kita selamat beradavdlm alam kubur beribuvtahun lamanya.

jom jg lah tanggung jawab masing masing. Allah sayang kita murid murid jika kita bertanggung jawab dlm bidang kerja yg telah diamanahkan kpd kita dlm satu satu masa.  Contoh jadi ketuavdarjah yg baik dari awal hingga akhir tahun.  Boleh tak?
Ingat tu

0 comments:

Post a Comment