10,700 jawatan guru baru

Posted by sazali

Salam

Berita dari akhbar Berita Harian (Malaysia)  pada 6 OKTOBER 2012 -  Berita gembira bagi mereka yang sudah lama menunggu untuk ditempatkan ke sekolah pertama setelah selesai konvokesyen dan pengajian DPLI, ijazah pendidikan dari IPTA sejak 2010 - 2012.  Ada ustaz, ustazah, guru guru sastera yg lain sudah lama menunggu posting pertama guru.  PPPS  DG41.

Penat menanti ..kini berita gembira ..  tanda semua orang happy/  suami happy, isteri happy, mak ayah pun happy .. anak anak kecil pun happy .. emak ayah muda mereka  akan memulakan tugas sebagai guru siswazah akhirnya.  Tahniah!  Syukur gaji permulaan RM2200 sebulan / seorang ..kerajaan cukup prihatin kesusahan graduan pendidikan ini.

Alhamdulilah.

2)  Tetapi .. masyarakat Malaysia ..  hairan dari berita hairan ini ..   kalian terpaksa ditemudugakan lagi.  Mengapa yek?

Adakah.. disebabkan  musim politik / pilihanraya ini sudah datang semula ?  Kasihan

sudah tentu ada calon ..yg akan kecundang ..maklumlah..jika ditanyakan kau . awak sokong parti mana dalam PRU 13 ini?

Mengapa anda berkata begitu?

Payah nak jawab bukan maklumlah IC kita -03-  kelantan mari/

** apa komen anda tentang Blue Print Pendidikan Baru 2013 - 2025 nanti?  ada baguskah? mengapa?  yang mana bagusnya?  payah payahh.

adushhhh.. macam macam pulak kita diduga ini .

Ingat ufuk timur sudah mula bersinar banar dengan cahaya matahari dah ..  cerah masa depan anak kau tu Hussein?   berlari atas batas padi ...

ha..ha..

oleh itu

kita kena siapkan jawapan jawapan ala politik pro BN lah.  Walau pun kita kuat dgn PAS ..musim temuduga ini ..pura pura Pro BN lah ..  berlakon sokong kerajaan ..konon?

3)  Jangan takut.  Jawab jer soalan itu dgn baik/ berhikmah dan bijaksana.  Jika rezeki kita ada .. adalah jawatan guru untuk kita kali ini  Januari 2013?

Jika tak ada rezeki .. kita fail dlm proses temuduga penempatan guru posting pertama ..  apa leh buat.  BN mahu uji ketahanaan kita lah tu.

Apa apa pun saya sebagai guru senior matematik tetap doakan yang terbaik untuk kalian di mana saja anda berada.

Wallahu aklam.

p/s:  rezeki kita Allah yang tentukan.  Allah Akbar!

0 comments:

Post a Comment