Soalan interview Posting Guru II

Posted by sazali

Salam

O yes ..terlupa tadi .. nak tambah sedikit sahaja lagi.

Dalam interview SPP (suruhan jaya pendidikan) ..
tak ada soalan yang tepat / jawapan yang tak tepat

Sebenarnya tuan/puan dah layak sangat dah jadi guru guru siswazah ini ..

tetapi apa leh buat ..  JKOF .. bukan kah ini pendidikan agama islam bukan?

Lambat sikit lah kot.  Maklumlah ..

2)  Setahu saya ..  di sekolah sekolah dahulu .. tak ramai ustaz, ustazah yg berkhidmat di situ.  Yang lebih ramai guru ialah beroption  BM, BI, Sejarah , Matematik, Sains, dan lain-lain lagi ..  paling akhir baru subjek agama/ moral.

3)  Tak apalah ..rezeki tuan/puan datang lambat sikit sampai.  Yang penting .. esok time time interview ..jawab elok elok.

Contoh soalan:  Puan sangggup ke Sabah?
Jawapan:  Eh eh eh ..  Sabah pulak?  Jangan menzalimi saya tuan.  Kelantan pun tak cukup guru.  Biarlah saya berkhidmat kat kawasan kawasan yang berdekatan dulu.

Contoh soalan:  Selain dari Agama Islam , puan boleh mengajar BI?
Jawapan:  Semua boleh tuan ..tak tahu berkesan ataupun tidak .. itu masalahnya.  Paling berkesan insya allah Pendidikan Agama Islam, Sejarah Islam, Ekonomi Islam .. gitu lah lagunya tuan.

Contoh soalan:    Boleh beri 2 sebab mengapa PPSMI dimansuhkan?

Jawapan:   Kerajaan dah habis pikir ..nak cari mana lagi duit untuk bayar elaun guru matematik sians ..tetapi hingga kini asyik tak perform jer ..pelajar-pelajarnya di kawasan pendalaman.  Betul tak tuan?

Jawapan:  Sebab kedua ialah ..guru guru itu sendiri .. tak ada confidence yg tingggi untuk mengajar dalam bahasa tersebut.  Lagipun matematik ini payahnak sampaikan konsepnya.  Tuan terror takmatematik tambahan zaman dahulu?

------------------

Dalam interview , tak salah jika interviewee tanya sekali sekala kpd panel interviewers.  Kasi 2 ways interaktif.  Soal jawab dan jawab soal kpd kedua-dua pihak.  Baru ada persefahaman.

Insyalalh berjaya lah kita dunia dan akhirat.

Nak kerja guru ..niat kena bulat bulat gotel .. li llah hi taaala.  Hanya untuk mu Allah.  Baru dapat pahala dari hari pertama kita bertugas hinggalah hari kita mati ..insyallah..  Jangan pikir jual beli dalam proses PnP di sekolah sekolah/politeknik/ universiti tersebut.

Mengajar ..bukan ..seperti buat bisnes on-line dan lain-lain bisnes zaman la ni.

Biarlah orang lain buat sesuatu selain dari mendapat keredhaan Allah.  Yang saya tahu ..  semua pekerjaan kita adalah sia-sia jika kita lakukan selain dari mendapat keredhaan NYA 24/7.   Kalau  kaya raya pun ..  niatlah untuk membantu menyebarkan luas agama islam ke seluruh pelusuk dunia.  SEtiap nikmat akan disoal oleh Allah.  Ada soalan di sana di sana ..  Mu leh mana duit itu?  Time mengajar ker?  Kalau gitu ..mu nipu orang kampung lah selama ini/  Parah tuan hamba.  Allah mureh ..marah kpd tuan / puan hamba.

Wallahu aklam.


0 comments:

Post a Comment