Mencari-cari kebahagian kau anak-anakku?

Posted by sazali

Salam

Ramai orang mencari benda alah ini siang dan malam.  Orang kulit hitam cari kebahagian dan orang kulit putih putih pun sentiasa mencarinya juga.  Orang kulit semi gelap macam saya pun tak terkecuali.

Ada orang fikir melalui kekayaan , mereka boleh kebahagiaan.  Tetapi sayang, Michael jackson yang kaya raya mati tanpa kebahagiaan

Ada orang fikir melalui darah keturunan raja dan tanah kuasa pemerintahaan yang luas, mereka dapat kebahagiaan.  Sayang.  Tidak ada bahagia pun ..  dalam keturunan +  tanah takluk yang sangat luas.  Tak percaya .. tanyalah suku sakat Mendiang Lady Diana.  Dia mati dalam tunnel di Paris tanpa kebahagiaan. kasihan sungguh dia.

Ada orang fikir melalui dadah .. mereka akan dapat kebahagiaan.  Jawapan nya salah.  Tanyalah mendiang Whitney Houstan.  Dia mati dalam pengaruh dadah dalam kolam mandi di hotelnya.  Berbuih-buih mulutnya semasa dia dijumpai lemas dalam pengaruh dadah.

Ada orang fikir dengan mendengar muzik mat salleh dia akan bahagia/  salah itu semua? Tengoklah penyanyi pujaan ramai Hong Kong .. Korea..  Jepun .. Malaysia..Indonesia..  semakin banyak rekod nyanyiannya laku dalam pasaran .. dunia ..semakin serabut .. kehidupan dia/  banyak gosip dalam hidupnya/  lantas ada bintang filem bunuh diri dengan stail menggantungkan diri atau terjun jer dari tingkat 35 bangunan mana-mana di dunia fana ini.  Tidak ada bahgia .. dalam semua ini!

Mendiang John Lennon (England) menyanyi lagu '  There is no heaven .. '.  Rata riti dia nyanyi lagu itu.  well dia dapat heaven bila ..ada orang gilo tembak dia.  Dia dapat heaven bila ada bullet / peluru menembusi kepala ..nya.  Begitu juga Mendiang Mahatma Gandhi .. dia berjuang keadilan dalam kalangan buruh kasar di negara india ..  rata riti dia berjuang hak kesamaan .. buruh ..  gaji buruh .. kehidupan buruh kasar .. well dia pun dapat bullet/peluru hidup .. satu hari 60 - 70 tahun yang lalu.  Dia dibunuh oleh orang gila juga.  Tengok!  kebahagiaan .. yang dicari .. jawapan dia dapat hanya satu peluru menembusi kepala otak dia ..tembus dari belah kanan ke belah kiri.  No kebahagiaan brother!

Ada orang fikir ,, jika dapat anak ramai ..dia akan bahagia.  So setiap tahun dia dapat anak ...berderet deret macam Train LRT ..  banyaknya gerabak ..payah orang nak layan mereka ini ..jika datang berhari raya ini.  maklumlah ..sekarang ramai orang berkira .. berapa kilo gula kena habiskan buat kopi dan teh tarik ini... adush payahnya .. mendapatkan kebahgiaan ini/  Dalam Bahasa Inggeris ..  kebahgiaan disebut happy.  happiness /  happy go lucky .. tetapi makin disebut sebut perkataan Be happy, Don't worry  .. tak happy happy pun kita!  Tengok?

So bagaimana brother?  macammana nak dapat bahagia?

Jawapannya adalah dalam zikirulllah (ingatan kita kepad Allah).  Sebut banyak banyak 'Subhanallah, Alhamdulilah dan Allah Akbar'; mengaji Quraan secara konsisten sepanjang hari; tengoklah tafsiran, terjemahan, salawat dan salam kepada baginda besar kita Nabi Muhammad s.a.w  ;   dekatkan diri dengan amalan amalan terpuji dengan kuatkan ingatan kita kepada Alllah yang ESA dan jauhkan diri kita dari maksiat seperti berzina/ minum arak/ mencuri/ mengkhianati orang lain , buruk sangka kepada orang lain, sikap endah tak endah kepada jiran tetangga sendiri dan lain-lain lagi.

Bukti ada banyak dalam Al Quraan.

Salah satu ayat al Quraan ..mahfumnya ialah '..hanya dengan mengingati Allah sahajalah ..engkau akan bahagia...'  Sodaqahllah hul azim.  Siapa cakap ini?  Allah Pencipta kita.  Dia mencipta kita dari air mani kepada ketulan tulang, dan diselaputi pula dengan daging daging pejal berwarna hitam, putih dan ada diberikannya semi-gelap macam penulis yg hina ini.  Bila Allah Pencipta kita, sudah tentu dia maha mengetahui di mana letaknya KEBAHAGIAAN.

Kita kena percaya bulat-bulat janji Allah.  Hanya dalam ingatan mu kepada aku ..kau akan dapat bahagia.  Beres!  tak payah makan ubat kuat apa-apa/ minum kopi kau kau pun .. if we obey Allah , Allah will grant us HAPPINESS.

Bila kita bahagia

1)  dapat isteri tak cantik pun tak apalah..kita redha
2)  dapat belajar di IPTA Johor pun tak apa lah ..kita redha
3)  dapat pinjaman PTPTN pun tak apa jugak ..  asalkan dapat sudahlah
4)  tidur berbumbung langit yang gelap dan sejuk dan berlantaikan bumi pun tak apalah .. kita redha jer
5)  berjiran dengan orang orang miskin pun kita ..alright punya .. tak ada rasa sedih apa apa
6)  walaupun tidak dipilih sebagai Perdana Menteri Malaysia, kita tak rasa apa apa ..tak bersedih pun .. why?  kerana amanah memimpin negara islam macam malaysia bukannya senang brother .. semua akan disoal di akhirat kelak .. silap silap kita masuk neraka paling awal lagi kerana rasuah, tipu daya, dan macam macam maklumlah ..  ada anak anak bini yang rosak kerana perasan banyak sangatlah.  Why?  ayahanda jadi P.M  katakan...
7)  markah TEST1 imatematik diskrit 3/20  pun ok lah . memandangkan kita bukan kepala matematik pun/
8)  makan nasi 3 kali sehari tanpa kuah daging ayam pun ..kita bahagia juga.  Tidur kita .. berres jer .. letak kepala terus tidur  walaupun bau bantal busuk kita , hanya tuhan sahaja yang tahu
9)  mandi ..pakai air tak banyak pun ..  badan kita tetap basah dan terus segar .. sepanjang masa dan
10)  kita dapat meghadhiri kuliah agama tanpa ada elemen paksa ..oleh pihak atasan / bini kita bergelar ustazah pun

--------------

Sebenarnya nikmat bahagia ni .. tuhan sahaja yang kurniakan kpd mereka yang hatinya .. bersih dari hasad dengki , khianat,mulut jahat, mulut busuk, sumpah seranah.. , tamak haloba, tak pernah rasa puas .. dapat bini melayu paling cantik pun .tak happy happy jugak
/ nak cari bini macam mana lagi kau ini?

hindustani berpusat bujel ker?
cina mata paling sepek ka?
mat salleh tak basuh ...  punggungnya tau .. hishhhh ....  najis .... kau

Belajarlah bersyukur.  Bila kita bersyukur dengan nikmat yang allah berikan kepada kita selama ini, nanti Allah kurniakan lebih banyak nikmat mulai esok, esok dan seterusnya.

Sekian.  cakap lagi dan lagi tentang kebesaran Allah / kagumilah kecantikan  sunnah (cara)  hidup nabi Muhammad s.a.w.  Datanglah kebahagiaan itu.  Bagi saya .. kebahagiaan terletak dalam hati sanubari saya.  Jika Allah campakkan satu titik bahagia / maka bahagialah saya.  Jika tidak ada apa apa titik kebahgaiaan dari Allah .. pergi cari benda aalah ini sampai kutub utara dan kutub selatan pun ..  sampai mati pun ..kita tak akan dapat kepuasan hidup dan kebahagiaan.  Wallahu aklam.  (esok saya akan translate ini untuk bacaan orang jepun, china, korea yg tersohor dengan kes bunuh diri)  insyallah.  itu jer sumbangan saya kpd merelka di luar sana.  Jika tidak orang jepun akan dakwa ..aku beri kau muslims macam macam kipas angin Sanyo, calcultors CASIO, kereta Toyota Vios , komputer Acer dan lain lain .. apa kau muslim beri kat aku hah?  payah kita di pintu syurga ..org jepun, korea, cina akan pegang kaki kita ..tak leh masuk syurga kau!  susahhhhh

dated:  27 OKT 2012     Sazali Khalid Ph.D

0 comments:

Post a Comment