gila ini banyak macam

Posted by sazali

Salam

Orang melayu terkenal dgn budi bahasa. Percakapan mereka selalu beralas.
Makanan pahit dikatakan manis. Kereta rusak dikatakan ok.

He he he.
Itu cerita melayu dahulu.
Sekarang melayu sudah jauh berubah.

Salah satu perkataan yg kerap didengar dlm masyarakat melayu la ni ialah 'gila'.

Jom kita lihat sketsa di bawah.

1)  gila bola .. sepanjang malam ada orang tengok bola. Bukan lelaki sahaja suka bola. Orang perempuan pun 2x5, 5x2. Semua sudah g.la.

2) gila perempuan. Sudah ada isteri cantik berjawatan guru DG52 pun di suami dia dok gila janda orang. Terbayang bayang si janda itu. Habis diary fitulis nama janda itu. O yer ..lupa nak cakap. Janda itu tak ada kerja apa apa. Oleh itu, income tak adalah.
Tetapi bila gila, faktor itu tak menjadi halangan. He ..he..he... bila dah gila janda mamak pun dia gila sakan. Astaghfirullah.

3) gila FB. Siang malam main FB. Tiba tiba dari FB ada reunion alumni sekolah.
Hasil reunion, isteri pok leh ..mintak cerai. Tengok?
Sebab itu , kita kena mengawal diri. Stop FB ..insya allah selamat.

Pok leh ..pok leh. Tak cukup lagi?

4)  gila pangkat.
Pegawai melayu berumur 40 ke atas kebanyakannya suka namanya dikaitan dengan sesuatu pangkat. Contoh ..Deraman bin Dersemon Timbalan Setiausaha II. Kementerian Kesihatan.

Dengan ada pangkat, dia senyum satu macam sahaja.
Tanpa pangkat, dia akan berusaha mati matian untuk mengejar pangkat tersebut.
Contoh terbaik ..kerajaan negeri Kedah Baru baru ini.
Kita semua rakyat jelata boleh saksikan beramai ramai.
Bukan setakat org politik jer gila gelaran itu dan ini ..
Rakyat biasa pun ...turut serta.

5) gila moto bertayar besar.
Saya selalu berada di atas lebuhraya pada hujung minggu.
Makljmlah ...anak cucu saya jauh. Ibu saya pun jauh.
Untuk menghilangkan rindu saya terpaksa memandu dari satu negeri ke negeri yg lain.
Dalam perjalanan, saya lihat ramai orang melayu memandu laju menggunakan motosikal berkuasa besar.
Kadang kadang bila mereka datang sekumpulan penunggang motosikal berkuasa besar , kita pun memberi mrreka laluan.
Bukan apa ..maklumlah mereka bertayar dua sahaja.
Bergesel dgn body kereta kita, sudah tentu mrreka akan terbang dari pelana motorsikal mereka dan terus mencium tar pada lebuhraya demikian.
Lszimnya patahlah tengkok mereka. Kalau tak patah pun ..muka mereka tdntu parah dgn kesan kesan luka. Kasihan?

Untuk menggelak perkara tak diinginii ., kita berikan mereka jalanlah.
Tak kena bayar apa apa. So considerate on our part.
Pahala free ustaz kata.
Tapi isunya ..kadang kadang seronok tengok telatah depa semua. Lelaki saiz kecil. Bini tongek kat belakang ..rasa huduh jer mengelih ..maklumlah asesori pompuannya itu lebih besar dari punggung motor tuan. (Ketawa geli).

6) gila kecantikan

Saya ada instantgram. Ini syor kawan baik saya dari Sydney. So dari Instantgram ..boleh dirumuskan ..ramai pompusn gila sangat kecantikan. Tudung cantik. Bulu mata cantik. Kasut tinggi cantik. Semua mahu cantik. Tetapi awas adik...cantik tudung tak jadi apa..if pekerti kita diletakkan ke belakang.
kita mahu cantik, budi bahasa pun cantik.

TETAPI ... kasihan melayu. Bila pendek ..banyak benda payah nak suit. Jika tak leh terima hakikat ini, bnyk duit terbuang. Saya syorkan satu jer..berjimatlah adik.
pakai kasut tumit tinggi pun .,.nanti bahaya. Sakit kaki , tumit sakit, betis sakit, hati pun sakit. Why? Org org ketawakan kita.

sudahlah tu. Ucapkan ..

Astaghfirullah hal azeem.
Marilah kita terimo hakikat. Melayu itu ..kulitnya golap. Sudah lah golap, tinggi kita tiada. Menerima hakikat ini dgn penuh keredhaan ...insya allah ..bnyk masalah dpt diatasi. Jimat duit. Jimat tenaga dan paling bagus ialah kita tidur lena.

jgn risau ..first lady pun ..dlm satu kapal yg sama. So dont worry so much. Bnyk duit negara habis ialah org kito tu ..tak leh terimo kenyataan .. bahawa Allah yg jadikan kito ini.
Tak apa cucu. Orang gila ..semua feeling so happy.
Isu satu lagi ialah ...ramai melayu.

Mesti untung besar toke motor cina ini bila melayu ramar gilo. Krim kecantikan pun mari dari toke cino jugak. Kalau tok cina ..mesti india maghi dlm bentuk semua serbuk dan ...
Apa jarum , cina ini pakai hinggakan begini jadi kaum kerabat melayu ku ini.

7) gila power.

Ini orang tua 50 hingga 100 tahun punya story.  Semua gilo makan ubat all power. Semua tongkat dio orang suka. Tak sedar ..serbuk tongkat ali boleh merusakkan buah pinggang kito. Saluran kencing pun terjejas sama. Maklumlah ...herba ini bukan semua sesuai untuk semua lelaki. Kalau ada darah tinggi ..jgn cuba tongkat ali bang. Nanti meletup jantung abang tu.

Terimalah power abang ...sudah menjadi bahan sejarah. Bersyukurlah dgn apa yg ada. Lutut ada. Buku lali ada. Urat betis ada. Yg tak ada ..hanya power tu jer yg tak ada. 10 ada , 1 jer itu tak ada. So jgn bersedih sgt. Hargai benda yg ada, sudahlah. Lagipun nenek , gigi palsu dicelup air mineral saban waktu. Leh kah nenek lsyan atuk?


Yg vital is ....atuk masih ada di bilik nya. ( ketawa sikit tuk).
Cukuplah laporan dari kami semua.
Panjang umur jumpa lagi.

Sekian.
Maaf kami pinta.

Wasallam

2 comments:

  1. suziana mohd tahir said...

    Teringat kata-kata Prof. Dr. Muhaya, "hidup ini dari dalam keluar, bukan dari luar ke dalam". Yang membawa maksud, jangan membawa segala kemegahan tipu daya dunia masuk dalam diri kita, sebaliknya kita bina jati diri seorang Islam berakhlak mulia untuk ditunjukkan pada masyarakat luar supaya hati mereka akan lebih terkesan lagi. Prof. Muhaya juga bercerita, meskipun Allah telah mengurniakannya pangkat di dunia namun setiap kali beliau keluar ke tempat kerja/urusan pasti hatinya beristighfar sebanyak mungkin kerana menganggap dirinya hanya seorang hamba Allah yang sangat lemah. Allahu Akbar..
    Saya juga meminati beberapa orang tokoh agama/ilmuan seperti Ustaz Don, Ustaz Ebit Liew, Tuan Guru Nik Aziz, Tun Mahathir dan beberapa orang lagi termasuk Prof. Sazali Khalid sendiri. Izinkan saya menyedekahkan Al Fatihah pada yang hidup mahupun yang telah tiada.Al Fatihah.

  2. sazali said...

    Al fatihah. Ameen. From dalam bawa ke keluar. Budi pekerti indah ..org kafir pun terfikir sama. One day terima islam. Cakap yg indah2. Fikir pun kena indah. Salawat kat Nabi kito sekali ...(s.a.w)

Post a Comment