inikan kerja tuhan

Posted by sazali

Salam

Ada orang makan sikit pun , sihat dan gemuk.
Ada orang makan benda yg sama, tiba tiba jadi penyakit...
Batuk batuk keluar darah.

Ada orang khawin dan duduk dekat dekat siang dan malam, kuarters guru, tuhan tak bagi anak.
Ada orang khawin sekejap, jarang jarang jumpa pun kuarters tentera .dapat anak.

Ada orang tak blajar sgt pun, skor semua A.
Ada orang blajar sungguh sungguh, tuisyen dengan semua guru dlm bandar, tak ada A pun.

Penat jer omak bawak keta sana sini untuk kau.

ada orang jarang naik masjid, hidup mereka nampak tenang jer..sedangkan kita pantang ada ceramah ...semua tempat kita pergi. Kehidupan kita tenang jer yg tiada.

Kasihan.
inilah kerja tuhan.

Ada orang rata rata masuk hotel nak tidur ..berehat kadar sekejap.
result tak lih tidur pun.

Ada orang pakai  dressings simple. Warna hitam putih pun nampak cantik jelita. Kecantikannya ON siang dan malam. Org laki lain cukuplah geram ...laki tuanya pun apa kurangnya.
Sedangkan ada orang ...fly rata rata alam ..shopping sakan ..barang semua warna warni .. tapi bila dipakai hari teristemewa ..tak berseri pun? Aduhai mak weh.

ada orang serba serba tak ada, isteri mana ada ....yet ibu kandungnya always sayang.
ada orang semua beres, hanya tido jer yg tak beyehs.

apa silapnya ya tuhan ku?

ada orang semua exam skor. Isi borang scholarship mahu. Rezekinya jer yang tak ada. No englang for her MARA officer calling calling dia. Sedangkan ..
ada orang gred 3 jer spm. Anak ramai. Tetapi dgn tuah suami  suami bawak dia g englang.
Suami pecah otak study Phd. London L.S.E. walhal  Dia dok study kitab sales Argos, Harrods dan Marks Spenser hari hari jer. Perabih duit laki kata olang. Tapi tak apa. Oxford Street semua jalan.

inilah kerja tuhan.
He does whatever he wants. Rezeki di tangan tuhan. Tuah ayam nampak di kaki, tuah kak yeng siapalah tahu.

But jgn jealous. Semua nikmat tuhan akan query one by one. Sudu garfu semua dah ada. Why beli lagi? Nak sumbat mulut sapa lagi bu?
inilah kerja tuhan.

Allah Maha Kaya.
Dia hadiahkan dunia INI KEPADA siapa saja dia mahu.

Dlm kitab agama tasawuf, disebabkan dunia bernilai tak lebih dari satu kepak nyamuk ...nikmat dunia ...tuhan hadiahkan kpd siapa dia mahu.

jika dia berkira satu per satu, sudah tentu air kolam rasanya lain untuk mukmin dan kafir.

Tidak ..tidak .. tuhan bersifat adil. Semua dia bagi. Haiwan minum air kolam ..hidup.
manusia minum air kolam pun sama sama hidup.



Allahu akbar.


0 comments:

Post a Comment