Kemuliaan hati ibu ayah kita

Posted by sazali

Salam

Just to write something called 'kemulian hati' ayah dan ibu ku dulu dan sepanjang masa mereka.

Definition: tak payah lah ..  just follow these 2 stories please.

1)  Kemuliaan hati seseorang pelajar ialah ..  dia sanggup berkongsi komputer notebook dia dgn kawan-kawan serumah di awal semester.  Dia berbuat demikian kerana .. ada kawan-kawannya datang dari keluarga yg susah.  How did s/he know that?  if on the first day ..registration ..  they come by bus.  Their parents slept on the bus during the first night prior to the university  registration and on the next night ..  the parents slept again on the bus.  Ini tanda ..  orang susah kot.  Bukankah zaman sekarang ramai org melayu dah ada kereta Proton?  So kemuliaan hati kawan kita ialah ..  memberi laluan kpd kawannya yg susah menaip assignment dlm notebook dia tanpa ada unsur-unsur plagiarisma dan lain-lain lagi.  Ini satu bentuk kemuliaan hati antara kawan dgn kawannya.  (full mark).

2)  Kemuliaan hati sepasang ibu bapa terhadap anak-anaknya ialah ..  sanggup bersusah payah tidur atas bas express dari kota bharu ke batu pahat ..  memberi sokongan moral .. kpd anaknya yg baru mendaftar diri untuk melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah Information Technology.  Pagi pagi lagi 3 beranak ini membawa besen / toto tilam, bantal si anak, beg pakaian yg lusuh ,  si anak sahaja yg bersarapan air kopi dan nasi lemak sedangkan ibu ayah tidak bersarapan.  Why?  duit kurang ma.

Sepanjang hari .. ibu bapa ini akan tolong anak nya .. bawa besen , dawai penyangkut baju,  bantal dan toto .. masuk hostel.  Kemaskan katil anaknya ..  yg paling mereka sayangi ..  Waktu tengah hari pun ..si anak akan makan tengahhari bersama-sama dgn ibunya ..  makan banyak banyak ..  tetapi di mana ayahnya?   Ayah entah ke mana.  Ayah dah makan?  Tak apa ..kau dan mak ..makanlah dahulu.  Why?  mereka mahu berjimat lagi.

Malam itu ..  si ibu bapa akan bertolak balik ke Kelantan.  Tidur sepanjang malam bermimpi ..anak mereka akan berjaya pada satu hari nanti.  Malam itu, si ayah sahaja yg makan malam.  Ibunya?  tidak makan apa apa.  Why?  tak cukup duit ma.

Dari soal selidik ..  si anak dibekalkan duit RM200 jer untuk memulakan pengajian degree di Batu Pahat ini.  Cuba fikir .. RM200 untuk hidup 4 bulan pengajian.  Cukup ker?

Ibu bapa....?  how?  tengok kemuliaan hati mereka. Untuk menyekolahkan si anaknya ..mereka sanggup berlapar ..bukan setakat hari ini sahaja... tetapi sepanjang masa, sejak dahulu lagi wahai anak.  Why? ini maknanya kasih sayang ibu bapa kpd anak anak.

Bila kau dah berjaya .. dlm karier kau .. jgn lupa .. pengorbanan ayah dan ibu mu .. sepanjang hidup mu.  Dalam keadaan  berlapar mereka masih mahu berkorban.  Dengan kesusahan mereka sanggup berlapar.  Why?  mahu tengok kau berjaya ..dan menjadi seperti org lain juga yg datang dari keluarga orang-orang melayu yg yang berada.  Why?  mereka percaya ..melalui pendidikan .. hidup mereka akan berubah.

Kau tak kasihan mak ayah kau ..wahai anak ku?  itulah .. realiti ibu ayah orang orang melayu waktu la ni . Tak ramai.  tetapi ada dalam kalangan kita ini.

So ..  hargailah mereka ...doakan untuk mereka di kala kau berdoa siang dan malam.  Kasihanilah mereka di kala mereka sakit, lapar dan dahaga.

jangan lupa mereka.  please.  Senyum mereka adalah tanda keredhaan .  Riang mereka adalah tanda syurga untuk mu wahai anak.  Carilah ..rebutlah peluang ..  mengembirakan hati mereka ..di saat saat mereka meniti alam tua.  Tak lama dah.  Bila mereka dah pulang mengadap illahi.. peluang itu ..sudah berakhir.  Rugi besarlah mereka ..  yang terlepas untuk menabur bakti kpd ibu bapa yg sudah semakin tua.  Ada satu hadith "..  jika ada dikalangan mu ibu ayah yg sudah terlalu tua..  dan kau biarkan mereka mati begitu sahaja ..  percayalah .. sebenarnya ,kau sudah terlepas dari peluang paling besar berbakti untuk mereka ..  untuk mendapat keredhaan mereka dan seterusnya mendapat keredhaan Allah yg maha Esa."

Sekian.

Wallahu aklam.

3 comments:

  1. Kek Adelynn said...

    If I am that 'anak',
    I will just give up my degree, so that i can work to ensure that my parents can have proper meals everyday.

    in the case above, both 'anak' and parents suffer, where parents have to skip meals, sleep in the bus, etc.. and that 'anak' only have RM200 to survive in 4 month..now, both suffering.. what is the meaning of all te sufferings, when that anak can actually try on part-time degree courses (work while studying). If i am that 'anak',i will either choose part-time study (at most) or just delay my degree, so that i can reduce the number of people suffering..

    conclusion: be a sensible 'anak'..because parents may have already die of hunger, before you manage to bring home some bread for them with your Degree..Ensure your prents healthy is always the most important..

  2. sazali said...

    TQ. Good idea. Delay your studies, u mean? He..he..
    This is a true story. Not cooked up for this blog. Unfortunately after PTPTN first money, some 'anak' dah sibuk mahu beli handsets ..dah. Ibu bapa .. tak ingat kau?

  3. Kek Adelynn said...

    i wont delay my studies, since my family can still afford my studies in public university (UTHM).. i am pretty sure that i am of the least financial burden for them as i have applied for study loan plus the money i had earned before register myself in UTHM..

    for those who buy high technology gadgets using PTPTN,i personally do not understand on what actually makes them happy or satisfy with a gadget that is not obtained from the money of their hard work.. haha!

Post a Comment